Roger Waters – The Wall Live la Anvers, Belgia 27 mai 2011

untitled-5Unul din lucrurile pe care le simt ca ofensa adusă libertăţii personale este să-mi organizez viața cu luni înainte, după bilete de avion mai ieftine, programarea concediului în funcţie de colegi sau concertele mari care se vând repede. Ironia face ca un astfel de concert să fie Wall-ul lui Roger Waters, pentru care mi-am luat bilet cu un an înainte, ca să pot fi printre cele 13 mii și jumătate de persoane din seara lui 27 mai, la Anvers. Într-o vineri, căci seara de sâmbăta era deja sold-out.

Deşi păstrează puternic nota de clasic, acest The Wall nu se poate compara nici cu prestaţia Pink Floyd de acum 30 de ani, nici cu evenimentul din Berlin, chiar dacă „Hey You” e cântat tot după un zid complet, păpuşile uriaşe domina sala, porcul apare tot la „Run Like Hell”, animaţia e aceeaşi genialitate semnată Gerald Scarfe și, da, zidul se dărâma la final pentru ca band-ul să cânte „Outside the Wall”.

Cei care nu au trecut peste antipatia purtată lui Waters pentru încercarea de anihilare a Pink Floyd-ului ar fi cazul să o facă, deoarece chiar și la cei 67 de ani ai săi rămâne de o precizie, un profesionalism și o energie pe care le poţi numai admira. Proiecţiile sunt magnifice, sunetul este impecabil iar efectele sonore gen focuri de armă sau bombardamente te fac să te uiţi în jur să vezi de unde vin și dacă nu o să explodeze ceva pe lângă tine. Dovadă că orice youtube, indiferent cu ce este filmat, are o calitate foarte bună.

Refuzând să vad filmări din turneu înainte să merg la concert, nu m-am aşteptat la atât angajament social. Sunt momente în care pe fiecare cărămida a zidului în formare se proiectează (cu precizie milimetrică) fotografia și datele personale (data și locul naşterii și decesului) cuiva care a murit fie într-un război sau în acţiuni civile, de la soldaţi până la femei si copii, pentru ca la pauză, pe zidul complet, fiecare cărămida să aibă o față. Fotografiile au fost primite în urma unul apel public făcut de Waters pe site-ul lui: Fallen Loved Ones. Apar la un moment dat filmări reale făcute cu o camera de supraveghere, în care sunt ucişi civili. Pe tricourile copiilor de la „Another Brick in the Wall” scrie „Fear Builds the Wall”. „Mother” a fost o prestaţie acustică, pe o proiecţie cu el din concertul de la Earls Courts din 1980, dar metafora „Mother” se transformă în metafora „Big Brother” – proiecţiile complementare reprezentând o camera de supraveghere, iar pe zid era proiectată în mai multe limbi fraza „Totul va fi bine!”. Avioanele lui „Goodbye Blue Sky” bombardează cu logo-uri religioase (steaua lui David sau crucifixuri), cu dolari (de ce nu și euro?), cu sigle Mercedes sau Shell, iar la „Run Like Hell” apar texte scrise în genul „iPod”: iLike, iLead, iProtect, iResist, iProfit, iTeach și magnificul iBelieve.

Pentru „The Trial”, Waters nu este însă la fel de creativ, preferând proiecţia integrală din film și cântând la baza zidului, dar cu o prestaţie atât de bună că dacă nu știam la ce am venit, aș fi jurat că face playback.

O fi apărut Wall-ul pentru ca Waters voia o bariera între el și audiență, dar spectacolul e plin de interacţiune la toate nivelurile: proiecţiile sunt programate astfel încât zidul pare ca se deschide când e atins, porcul zboară peste spectatori până în spatele sălii iar la întrebarea „Mother, should I trust the government?” nu se putea auzi un răspuns mai clar, în ton cu „No Fucking Way!”-ul proiectat ulterior pe zid.

Waters duce Wall-ul într-o altă dimensiune sau mai bine spus îl aduce din dimensiunea Pink Floyd, cu tot bagajul de atunci, câtre ceea ce se întâmpla azi. Ce am simţit nu a mai fost doar o poveste personală dar universal valabilă, ci o chestiune globală care ne priveşte personal. TRUST US.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s