Swans @ Sonic City în Kortrijk, Belgia – 02 decembrie 2012

Când totul funcționează după reţete, lumea „cool” o ia la goană repede în direcţia opusă, pănă când și contra-reţeta devine desuetă și atunci schimbă direcţia spre revenirea la aluatul vechi de bunică, și asta tot repede, cât mai repede, până nu se învechește și iz-ul de vintage, moment în care se schimbă macazul din nou la ce era re-știut și re-uitat. Un dute-vino într-o pătrațică uitată de Dumnezeu, căreia i se spune cultură.swans

N-am văzut niciodată ceva asemănător concertului Swans. I-am văzut la festivalul Sonic City 2012 din Kortrijk, Belgia. M-am dus ca de obicei, nepregătită, fără youtuburi vizionate, fără cronici citite, doar pe recomandarea ”nu rataţi” pe care o primesc din când în când de la puținele surse credibile pe care le mai am.

Cinci piese în două ore sparg nu doar orice așteptări, ci și orice așteptări de a fi luat prin surprindere.

Într-un context de luptă continuă cu internetul care pune totul gratis și la îndemână, Michael Gira, și el nescutit de problemele financiare ale pirateriei sau neobrăzării caselor de discuri, face o ofertă de nerefuzat: cel mai inteligent setlist posibil, două piese noi încă neînregistrate, doua piese de pe ultimul album și o interpretare originală a unei piese vechi.

Tot ce a urmat după primul sunet nu a fost decât o stare de extremă intensitate, o călătorie într-o lume cum nu există decât acolo și atunci. Ce vin de pe scenă sunt rafale de sunete, o furtună de mare furioasă, pe care nu te poţi supăra pentru că acesta este felul ei de a te face atent la ce se (mai) întâmplă cu tine. O frumuseţe naturală și brută. Insistența repetițiilor este irezistibilă. Gira nu doar orchestrează ce se întâmplă pe scenă, ci împinge, chiar cu gesturi fizice specifice, într-un efort șamanic de nedescris, energia de acolo către sală. Percepţia e disonantă, ce vine de pe scenă invită la provocarea de a vedea, nu cât reziști în public, ci cât eşti de deschis să primeşti exact arta sunetului fără menajamente.

Și nu este nimic mai liniștitor decât să-l vezi după concert pe Gira la standul de vânzare, calm, dar livid după exorcizarea de pe scenă, îmbrăcat în negru, dar cu minunata sa pălărie albă, semnând așa cum a promis fiecare CD cumpărat și ascultând cu zâmbetul pe buze fiecare poveste a fanilor săi. În acelasi timp, nu este nimic mai neliniştitor decât întrebarea cu care pleci de acolo: oare ce ar rămâne dacă am da la o parte din noi toată hârtia de ziar și ofertele de supermarket în care ne-am învelit când ne-a fost frig sau foame. Și dacă ne mai auzim oare vocea interioară după atâta ascultat cotidian la căști.

Setlist: To Be Kind / Avatar /She Loves Us /Coward /The Seer /Improvizaţie

Reclame

Un gând despre „Swans @ Sonic City în Kortrijk, Belgia – 02 decembrie 2012

  1. Pingback: Arta Swans, “experienţă totală” pe dublul album The Seer | Landslide

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s