God Speed You! Black Emperor – Codul de conduită „Allelujah! Don’t Bend! Ascend!”

godspeedyouCă lucrurile bune ies sau sunt scoase la iveală de presă și fără bani băgaţi în marketing au dovedit-o anul trecut God Speed You! Black Emperor. Trupa canadiană de post-rock, formată în 1994 și care și-a luat numele după documentarul lui Mitsuo Yanagimachi din 1976 despre cultura japoneză din jurul motocicletelor, a scos un album ajuns în centrul atenţiei doar cu un comunicat de presă, deşi apare după 10 ani de pauză și în contextul reuniunilor foarte la modă în ultima vreme.

Este adevărat că și refuzul membrilor grupului de urma căile obişnuite ale industriei muzicale le-a conferit și creat un aer rebel, dar o declaraţie de genul „No singer, no leader, no interviews, no press photos.”, făcută încă din primii ani de existență, este irezistibilă. În plus, oare ce rost ar avea și pe cine să convingi că piese de 20 de minute ar putea intra în playlistul radiourilor. „Allelujah! Don’t Bend! Ascend!” are 55 de minute si 4 piese.

Comunicatul de presă pentru lansarea noului album, e o declaraţie de constanță, dar și o deconspirare a absurdului la care a ajuns industria muzicală azi, la punctul în care orice acțiune poate fi intepretată ca având o agenda secretă chiar și atunci când nu este cazul.

„Nefiind o trupă căreia să-i pese de înțelepciunea convențională din industrie am lansat Yanqui [dublul album „Yanqui U.X.O.” apărut în 2002] fără publicitate sau campanie de presă, fără planuri de marketing, fără PR sau strategii de brand, condus doar de recomandările fanilor pasionaţi și dedicaţi, stimulați de viziunea sonoră a grupului și dedicația pentru o comunicare muzicală nemediată și nepătată.

Este inutil să subliniem că după 10 ani, asemenea principii și țeluri au devenit și mai greu de păstrat și realizat. Indiferent de mulțumirile și nemulțumirile – indiferent de „contextul” – momentului cultural în care ne aflăm, ideea de a elimina expunerile exorbitante sau planificările atente ale spaţiului de presă și management-ului, pare imposibilă. Cu toate acestea,  God Speed You! Black Emperor va incerca. Trupa vrea ca oameniilor să le pese de acest nou album, fără să li se spună că trebuie. Vor ca oamenii să experimenteze extazul anonimatului și transmisiile necalculate, deși e știut că astăzi, anti-strategiile au devenit strategii, non-marketingul reprezintă contrariul și principiile solide și sănătoase sunt ușor de interpretat doar ca o altă formă de hoție.”

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s