Un album ce poate fi auzit doar cântat acasă: Beck – “Song Reader”

Beck-McSweeneys-BeckHansensSongReader-dowesheet

Arată ca o mapă frumos colorată și plină de partituri a unui artist cochet ce se grăbește spre următorul său recital. Este de fapt un proiect simplu, bine intenționat și altruist a lui Beck: Song Reader este o … carte cu 20 de melodii, dar doar sub forma de partituri muzicale. Cântecele sunt noi, nu au fost înregistrate niciodată de Beck, ceea ce înseamnă că nu știi cum sunt până nu le citești tu însuți acasă.

Ideea i-a venit cu mulți ani în urmă, când după lansarea unuia din primele sale albume în anii 90 un producător i-a trimis o transcriere pentru pian și voce a înregistrărilor originale. Diferența față intenția originală a sunetului de album l-a intrigat pe Beck Hansen.

Câțiva ani mai târziu, află despre conceptul de „home-made music” o dată cu povestea cântecului „Sweet Lailani” a lui Bill Crosby. Lansat în 1937, a devenit atât de popular încât partitura s-a vândut în 54 milioane de copii. Statistic vorbind, jumătate din America a cumpărat partitura cu intenția de a-l cânta (sau a învâța să-l cânte) acasă.

Proiectul lui Beck, început ca cercetare în 2004 și finalizat în 2012, are două intenții principale: una este să redea componenta de participare pe care muzica a avut-o în perioadele în care, cultura fiind mult mai apropiată de oameni, se năștea curentul folk, la rândul său cu rădăcini adânci în cultura populară.

A doua este o critică adusă tendințelor actuale de producție muzicală. „Home-music presupunea o expresie fundamental individuală. A învăța să cânți un cântec reprezintă o experiență în sine; muzica înregistrată a făcut inutilă o mare parte din această participare. Recent, evoluțiile digitale au facut melodiile chiar mai puțin substanțiale decât erau când au apărut pe vinil sau CD. Accesul la muzică a schimbat percepția asupra ei. Cântecele și-au pierdut farmecul; concurează acum cu atâtea alte zgomote, încât pot deveni exagerate în încercarea de a capta atenția. Întrebarea ce scop are de fapt o melodie și cum s-a alterat acesta, merită să fie pusă.”, spune Beck în prefața cărții.

Reacții au fost. O colecție de interpretări se poate găsi pe site-ul songreader.net.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s