Michael Gira: Arta Swans, “experienţă totală” pe dublul album The Seer

swansThe Seer, noul album dublu care a urmat reuniunii și reîntoarcerii în studio în 2010 a grupului Swans, este un spațiu în care, după spusele lui Michael Gira, este menită să hoinărească o „experientă totală”. Dens, dar fără să piardă spiritul direct, albumul se întinde pe două ore de peisaje acustice în continuă schimbare. Reprezintă o lucrare ce trebuie savurată secundă cu secundă, până la pierderea rațiunii în repetițiile ei înșelătoare.

Multe din cântecele noastre sunt pe acorduri unice, așa că ascultătorul este cel ce trebuie să dezvolte nuanțele.”, explică Gira, cu aluzie la tonalitatea complexă a albumului. Lucrând în cadrul acestor limite, Swans sculptează rezonanța fiecărui sunet într-o arhitectură muzicală complexă și frumoasă. Armonice superioare și inferioare aduc schimbări subtile într-un spațiu viu, care prinde contur pe marginile fiecărei melodii.

În compunerea pieselor, Gira spune că „s-a gândit mai degrabă la oameni, decât la instrumente”, ceea ce a dus la un număr mare de muzicieni invitați, printre care Alan Sparhawk și Mimi Parker din Low, Seth Olinsky, Miles Seaton, și Dana Janssen din Akron și Family; Caleb Mulkerin și Colleen Kinsella din Big Blood; Sean Mackowiak (Grasshopper) din Mercury Rev și Ben Frost, al căror sunet ambiental s-a concretizat în introducerea de la „A Piece of the Sky”.

l„A Piece of the Sky” conține și un colaj de „tonuri pur vocale” ale fostei membre Jarboe, lucru despre care Gira spune că se simte binecuvântat să poată să le includă din nou în muzica sa. Despre pe Sparhawk și Parker, care au concertat cu Swans in anii ’90,  Gira admite că nu a putut rezista tentației de a le utiliza armoniile pe prima piesă de pe album, „Lunacy”. „Sună a gospel de prerie, extrem, incredibil de frumos”, spune Gira. Cântecul lor conferă o adâncime insistentă și o interacțiune dinamică între armonia și disonanța care continuă de-a lungul albumului.

Pe de altă parte, o cântăreață de pop ar fi fost puțin probabil să apară în această companie, dar amintirea lui Willie Nelson a adus-o în trupă pe Karen O de la Yeah Yeah Yeahs, după ce Gira i-a auzit varianta pentru „Mammas, Don’t Let Your Babies Grow Up to Be Cowboys”. „Vocea ei are o calitate pământeană plină de compasiune … atunci când nu țipă.”, spune Gira.

De remarcat faptul că trei piese – „The Seer” „A Piece of the Sky” și „The Apostate” – au durate epice, ajungând împreună la 74 minute. Sunt pur și simplu teritorii de sine stătătoare. Deoarece Gira preferă să lucreze instinctual și „să permită să se întâmple greșeli” pentru a crea „o provocare ce să ducă la ceva nou” a creat mișcări progresive de sunet, călătorind prin idei puse laolaltă în jurul percuției directe a lui Thor Harris și Phil Puelo.

FBER.be Photography

FBER.be Photography

Condensând indici melodici și ritmici, piesele mai scurte au scopul de a evidenția și de a dezvolta teme care se regăsesc în piesele mai lungi. Sunetele vibrante și alternante de pe The Seer se întrepătrund în „The Seer Returns” iar „93 Ave. B Blues” apare ca un ritual exorcist tibetan, coarne și tânguiri purificând sufletul de influențe nedorite. Pe parcursul întregului album, muzica se mișcă între evocare și exorcizare, în timp ce melodiile crează viziuni care sunt reasamblate și dărâmate prin rafale de ritm și discordanță.

În declarațiile sale de presă, Gira afirmă că The Seer este doar „un cadru dintr-o peliculă” și că turneul din toamna trecută deja conține piese noi, încă neînregistrate. Ca urmare, publicul de la concerte va continua să perceapă Swans ca pe o entitate vie – pentru care și cea mai recentă operă este deja un punct culminant luminescent în discografia sa extinsă și diversificată.

de David Metcalfe (ALARM MAGAZINE)
Publicat în: http://alarm-magazine.com/2013/interview-swans-crafts-total-experience-on-double-album-the-seer/

CITEȘTE ȘI Swans @ Sonic City în Kortrijk, Belgia – 02 decembrie 2012

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s