The Melvins: Big Business și Melvins Lite@VK* Club, Bruxelles BE – 24 aprilie 2013

the melvins”Hello music lovers! Eu sunt Buzz și cânt în The Melvins. El este Dale și cântă în … The Melvins. Acesta este Trevor Dunn; și el cântă în The Melvins.” Din discursul în maniera caracteristică a lui Buzz Osborne, muzician cu un stil total independent, mentorulul din tinerețe și prietenul lui Cobain, fondator Fantômas și, bineinteles, The Melvins, trupă citată ca influență de către orice trupa grunge, dar și de Tool sau Mastodon.

Formula Buzz, Dale și Trevor Dunn este de fapt varianta ”în trei” a grupului, denumită Melvins Lite.

Cu trupele de lungă activitate și prolifice este greu să explici cine și în ce proiect mai cântă fără a te pierde într-o listă cronologică sordidă de nume și ani. Dar Melvins ne-au uşurat munca: trupa Big Business, care a deschis evenimentul, este proiectul lui Jared Warren și Coady Willis, care împreună cu Buzz și Dave Crover reprezintă The Melvins. Asta explică un fenomen pe care nu l-am mai întâlnit de foarte mult timp, poate niciodată: o sală plină ochi incă de la trupa din deschidere.

Nu ştiu de ce au ales atributul de ”lite” (ușor) pentru formula cu Trevor Dunn. Activează în Tomahawk și Secret Chiefs 3, a colaborat cu John Zorn și Mr Bungle. Este un nume cu ”greutate” în scena muzicală actuală. Iar în Melvins Lite, el înlocuiește bass-ul cu un … contrabas pe care-l mânuiește teribil.

Dale Crover a avut și el ocazia de a se adresa publicului. A oprit concertul în mijlocul unei piese strigând extrem de nervos: ”Cine a aruncat cu bere pe scenă? Dacă mai aruncă cineva cu bere pe scenă, terminăm! Vorbesc serios! Fără bere aruncată pe scenă!” De fapt, nu aruncase nimeni cu bere, a sărit pur și simplu și foarte natural din … mosh pit. Ăsta a fost concertul: multă energie, mult sunet greu, multă mișcare în public.

Pot să spun, lăsând la o parte cronologia și încercările de a introduce stilul lor muzical într-o categorie sau alta, că experienţa The Melvins deschide doors of perception către Black Sabbath și Swans. Și asta pentru că The Melvins au un stil inimitabil, consistent, non-conformist. Nu sunt grunge, nu sunt punk, nu sunt noise, nu se poate spune nici măcar că sunt un amestec din toate acestea. Sunt pur și simplu The Melvins și cântă remarcabil, album după album, din 1983. Ce-am mai învățat la concertul acesta a fost o noua dimensiune a termenului ”a străbate”. Stilul de bătut la tobe a lui Dale e o rafală fermă, exactă dar purificatoare, care trece direct prin tine până în spatele sălii. Iar faptul ca VK Concerts este sala cu cel mai bun sunet din Bruxelles, a reprezentat o pură binecuvântare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s